A hálózatok világában

Gulyás László, Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék, 2006-2014.


Vizsgatételek, tájékoztatásul

A kurzus követelményei és egyéb tudnivalók

A kurzusnak nincsenek előfeltételei, bárki felveheti. Az órára bejárni nem kötelező, bár ajánlott, mivel nincsen jegyzet. Az elmúlt évek előadásainak fóliái megtalálhatóak viszont itt (lentebb), az óra honlapján: http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/Halovilag.html

A kurzus írásbeli vizsgával zárul, amire a kurzus utolsó előadásán kerül sor. (Javításra a vizsgaidőszakban lesz lehetőség.)

A vizsgán felül számítani lehet a kurzus folyamán KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOKRA is.

Ezekről a cikkekről egyoldalas, írásos beszámolót kell készíteni a megadott határidőig. A kötelező olvasmányok címe, illetve a beszámoló elkészítésének határideje az előadáson, illetve az előadás ETR kurzusfórumán kerül kihirdetésre. A kötelező olvasmányokra tipikusan 2 hét szokott rendelkezésre állítani. 1-3 olvasmányra kell számítani a félév során.

Engem, az előadót a gulya<KUKAC>hps.elte.hu címen, illetve az ETR fórumon keresztül lehet elérni. A kurzussal kapcsolatos hirdetéseket az előadáson, az ETR kurzusfórumán, illetve a tantárgy honlapján fogom megtenni.

Sok sikert és hasznos együttműködést kívánok!

Üdvözlettel:

Gulyás LászlóAjánlott olvasmányok


A kurzus a napjaink tudományos és népszerűsítő irodalmában gyakori hálózatos (networks, social networks, complex networks) megközelítés alapjait, irányait és főbb eredményeit tekinti át. A tematika részben Barabási Albert-László nagysikerű 'Behálózva' c. művére épül, kiegészítve azt néhány klasszikus, illetve friss eredménnyel (Erdős-Rényi hálók, Watts és Strogatz kisvilág-modelljei, vélemény- és járványterjedés hálózatokon, robusztusság, tájékozódás kisvilágokban, stb.)

Ajánlott olvasmány:

Barabási Albert-László: Behálózva – a hálózatok új tudománya (Magyar Könyvklub, 2003., ISBN 963547895X)

Tematika

 

  1. Hol vannak a hálózatok?

Bevezetés, motiváció. A minket körülvevő hálózatok.

Követelmények, logisztika

 

  1. Mi az a hálózat?

A gráfelmélet alapjai. Szociológiai (ego-centrikus) és statisztikus fizikai hálózatok. Példaként Mark Granovetter, illetve Barabási Albert-László és Mark Newman megközelítésének összevetése.

http://www.rajk.uni-corvinus.hu/papers/r134.pdf

http://www.mtapti.hu/mszt/19943/szanto.htm

[angol] http://arxiv.org/abs/cond-mat/0303516

 

[előadás-vázlat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/2.ora--Jegyzetek.doc

 

  1. Kisvilágok

Erdős Pál és Rényi Alfréd véletlen gráf modellje és jelentősége. A véletlen gráf alapvető tulajdonságai: átlagos úthossz, összefüggőség, az óriáskomponens megjelenése, stb.

 

  1. Klaszterezettség

Duncan Watts és Steven Strogatz „kisvilág-modellje” és jelentősége. A modell két verziója. A WS-modell alapvető tulajdonságai: a klaszterezettség és az átlagos úthossz alakulása a p paraméter függvényében. A WS modell magasabb dimenziókban.

 

  1. Fokszám-eloszlás

Az ER és WS modellek fokszám-eloszlása. Barabási Albert-László és Albert Réka „népszerűségi kapcsolódás” modellje és jelentősége. A BA modell átlagos úthossza és klaszterezettsége.

 

[előadás-vázlat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/3.ora--Alap_halomodellek.ppt

[előadás-vázlat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/4.ora_Tovabbi halomodellek.ppt

 

  1. Egyéb tulajdonságok: centralitás és robusztusság

Különböző centralitás-fogalmak és jelentőségük. Az ER és BA hálók ellenállósága véletlen hibák, illetve tervezett támadások esetén.

[angol] http://www.nature.com/nature/journal/v406/n6794/full/406378a0.html

* [magyar kivonat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/robustness.doc

 

  1. Robusztus hálók általában

Egy lokális optimalizáción alapuló modell-család, mely robusztus hálózatokat eredményez. A különböző generált hálók jellemzése.

[angol] http://hps.elte.hu/~gulya/Publications/IWESpaper17.pdf

* [magyar kivonat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/IWES.doc

 

[előadás-vázlat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/5.ora_Robusztussag__A.ppt

 

  1. Dinamikus hálók I.

Az ER és a WS modell – „elkészülte” után – statikus, a BA-modell viszont folyamatos növekedést feltételez. Létezik-e a hálózatoknak olyan modellje, ami stabil folyamatok egyensúlyi kimenetén alapul? Erre példa Emily M. Jin, Michelle Girvan és M. E. J. Newman modellje.

[angol] http://www.santafe.edu/research/publications/workingpapers/01-06-032.pdf

* [magyar kivonat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/NovekvoHalokStrukturaja.doc [nem korrektúrázott változat!!]

 

  1. Járványok és divatok

Diszkrét események terjedése hálózatokon. Watts, illetve Gulyás és Dugundji modellje véletlen és WS hálókon. Klasszikus perkolációs eredmények.

[angol] http://www.pnas.org/cgi/content/full/99/9/5766

·        [magyar kivonat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/Globalis_kaszkadok.doc [nem korrektúrázott változat!!]

[angol] http://hps.elte.hu/~gulya/Publications/DecisionsOnNetworks.pdf

·        [magyar kivonat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/Dontesek_halozatokon-1.doc [nem korrektúrázott változat!!]

·        [magyar kivonat] http://hps.elte.hu/~gulya/Teaching/Halovilag/Dontesek_halozatokon-1_4.doc [nyelvileg javított, de nem végleges változat!!]

 

  1. Dinamikus hálók II. (Endogén hálók)

A járványok és a divatok terjedése kapcsán röviden érintettük a hálózatokon zajló folyamatok dinamikájának szélesebb kérdéskörét. Most egy olyan modellt ismertetünk, amelyben nem csupán a hálózat struktúrája hat a rajta zajló folyamatra; hanem a hálózaton zajló folyamat is közvetlenül befolyásolja a hálózatnak a szerkezetét.

[angol] http://hps.elte.hu/~gulya/Publications/FS0606GulyasL2.pdf

 

Valamint a hallgatóság érdeklődésének függvényében:

Mark Granovetter és Csermely Péter munkái. A gyenge kötések ereje.

http://www.matud.iif.hu/04dec/01.html

http://www.mindentudas.hu/csermelypeter/20050911csermely.html

 

 

 

Letölthetô anyagok:

 

Utolsó módosítás:

2014-12-16
2013-10-02
2012-10-29
2012-09-11
2012-04-11
2012-03-10
2011-10-03
2011-09-12
2011-07-16
2011-05-06
2011-02-05
2010-09-30
2010-09-05
2010-04-15
2010-02-10
2009-09-10
2009-02-05